TAIME KEEMILINE KOOSTIS

1. Vesi

 

 

 

2. Mineraalained

 

 

3. Sahhariidid e. süsivesikud:

 

 

 

Suhkrud:

* Monosahhariidid: pentoosid (riboos) heksoosid (glükoos, fruktoos, ksüloos)

 

 

* Oligosahharidid: disahhariidid (sahharoos)

 

Polüsahhariidid (tärklis, inuliin, tselluloos, hemitselluloos, kummivaigud,limaained)

 

Pektiinid

 

 

 

Glükosiidid

 

 

4. Aminohapped ja valgud

 

 

 

Aminohapped (valkude koostises, vabad)

 

 

Oligopeptiidid

 

 

 

Valgud e. proteiinid e. polüpeptiidid

 

5. Lipiidid

 

 

 

Rasvad, õlid (glütserool+rasvhapped; küllastumata rasvhapped)

 

Vahad (rasvhape+rasvalkohol)

 

Fosfolipiidid (glütserool+2rasvhapet+fosforhape)

 

Steroidid

 

Terpenoidid

 

 

 

Terpeenid

 

 

 

Karotinoidid (pigmendid, asuvad plastiidis)

 

 

Kautš uk

 

6. Nuklehapped

 

 

7. Alkaloidid

 

 

8. Fenoolsed ühendid

 

 

 

Aromaatsed ühendid (monofenoolid)

 

 

Oligofenoolid: flavonoidid, antotsüaanid (pigmendid, asuvad vakuoolis)

 

Polüfenoolid

 

 

 

Ligniin

 

 

 

Parkained

 

9. Orgaanilised happed, aldehüüdid, alkoholid, estrid, …, sinepiõlid (isotiotsüanaadid, glükosiididena), alküülsulfoksiidid (dimetüülsulfoksiid küüslaugus), … jne.